Herbata jogiczna – czym jest i jak ją przygotować?

2021-04-30
Herbata jogiczna – czym jest i jak ją przygotować?

 Herbata jogiczna – czym jest i jak ją przygotować?

Herbata jogiczna jest kompozycją aromatycznych przypraw, które pomagają zadbać w naturalny sposób o ciało i umysł. Z tego powodu wielu joginów traktuje jej picie jako nieodłączny element codziennej praktyki. Na rynku znajdziesz duży wybór herbat jogina. Ziołowy napar równie dobrze możesz jednak przygotować samodzielnie.

 

Herbata jogiczna ma swoje korzenie w odległych Indiach. Jej intensywnym aromatem i orzeźwiającym smakiem delektowano się już na dworach starożytnych władców indyjskich. Reszta świata usłyszała jednak o niej całkiem niedawno, bo dopiero w latach 70. XX w.

 

Herbata zawdzięcza swoją popularność Yogi Bhajanowi – nauczycielowi jogi, który po każdych zajęciach częstował nią swoich uczniów. Z czasem jogini zaczęli nazywać ten aromatyczny napar “yogi tea” (dosłownie – herbatą jogina), co dało nazwę i początek marce herbat ajurwedyjskich. Określenie rozpowszechniło się jednak na tyle, że zwyczajowo stosuje się je też w odniesieniu do ziołowego, korzennego naparu bazującego na recepturze zaczerpniętej z Ajurwedy.

 

Poznaj supermoce herbaty jogicznej

 

Herbatę jogina tworzą indyjskie przyprawy o sprawdzonych właściwościach leczniczych. W tradycyjnej odsłonie podstawę tej mieszanki stanowią:

 

  • kardamon – ostra, piekąca w smaku przyprawa. Wspomaga trawienie i przynosi ulgę w dolegliwościach górnych dróg oddechowych.
  • cynamon – słodka, korzenna przyprawa, która rozgrzewa i przyspiesza metabolizm. Ma również działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne.
  • goździki – przyprawa o lekko piekącym smaku. Wzmacnia odporność i pomaga w walce z infekcjami.
  • imbir – ostra, rozgrzewająca przyprawa wspierająca trawienie.
  • czarny pieprz – przyprawa o wyrazistym, pikantnym smaku. Działa przeciwzapalnie i detoksykująco.

 

Przygotowana z tych składników herbata jogiczna oczyszcza więc i rozgrzewa organizm. Wspiera procesy trawienne. Poprawia krążenie. Uspokaja, wzmacnia i dodaje witalności. Pozytywnie wpływa również na równowagę trzech dosz – energii krążących w ludzkim organizmie.

 

Działanie naparu może się jednak nieco różnić w zależności od doboru składników. Ziołowe herbatki ekologiczne dla joginów obecnie występują również w nieklasycznych odsłonach, a lista ziół i przypraw mogących znaleźć się w ich składzie jest długa. Najlepszym tego przykładem są herbaty Yogi Tea, które obejmują kilkadziesiąt naturalnych, ajurwedyjskich kompozycji stworzonych w odpowiedzi na konkretne dolegliwości i potrzeby organizmu. Wśród nich znajdziesz herbaty nastawione m.in. na orzeźwienie, poprawę nastroju, wyzwolenie energii czy przywrócenie poczucia harmonii. Jeśli chcesz natomiast poznać smak naparu, jakim swoich uczniów częstował Yoga Bhajan, wypróbuj herbatę Classic.

 

Przepisy na herbatę jogiczną – odkryj ulubioną kompozycję

 

Tradycyjną herbatę jogina możesz również przygotować samodzielnie, zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi i aktualnymi potrzebami. Poniżej znajduje się przepis na klasyczną indyjską chai, czyli pikantny napój, który doda Ci energii i wewnętrznie rozgrzeje.

 

Składniki:

 

  • 2-3 plastry świeżego imbiru
  • 3 goździki
  • 4 zielone ziarenka kardamonu
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • pół laski cynamonu
  • pół łyżeczki czarnej herbaty (lub w innym kolorze)

 

Opcjonalnie:

 

  • 100 ml mleka roślinnego
  • łyżeczka miodu lub syropu z agawy

 

Sposób przygotowania:

 

Zagotuj 300 ml wody. Następnie dodaj zmieszane ze sobą wcześniej składniki (poza herbatą) i gotuj je na małym ogniu przez ok. kwadrans (lub dłużej dla spotęgowania smaku naparu). Po tym czasie zdejmij garnek z ognia. Wsyp herbatę i przykryj całość na 2 minuty. Po zaparzeniu odcedź napój i wypełnij nim np. dzbanek z filiżanką do herbaty. Do smaku możesz dodać jeszcze miód i mleko.

 

A może masz ochotę na herbatę jogiczną w innym wydaniu? Wypróbuj przepis na napar z anyżem i trawą cytrynową.

 

Składniki:

 

  • 2 niekruszone ziarna kardamonu,
  • ¼ nieskruszonego anyżu,
  • 2-3 niekruszone goździki,
  • ok. 3 cm laseczki cynamonu,
  • 2 plasterki świeżego imbiru,
  • ¼ łyżeczki suszonej trawy cytrynowej,
  • pół łyżeczki indyjskiej herbaty, np. Madras, Cejlon, Assam
  • świeże mleko roślinne

 

Sposób przygotowania:

 

Doprowadź do wrzenia ok. 130 ml wody, a następnie dodaj do niej wszystkie składniki poza herbatą i mlekiem. Mieszankę gotuj na małym ogniu przez 2 min. Po tym czasie odstaw garnek i dodaj herbatę. Zaparzaj całość przez 3 min. Następnie odcedź napar i napełnij nim kubek do herbaty. Teraz wystarczy już tylko dodać mleko, aby zacząć delektować się rozgrzewająco-orzeźwiającą chai własnego wykonania.

 

Kiedy warto pić herbatę jogiczną?

 

Zwyczaj picia herbaty jogina jest nieodłączną częścią tradycji kundalini, której przedstawicielem był właśnie Yoga Bhajan. Po indyjski napój mocy możesz jednak sięgnąć po dowolnej praktyce jogi oraz w każdym momencie, kiedy potrzebujesz zastrzyku energii i wzmocnienia. Z powodzeniem zastępuje filiżankę dobrej kawy.

 

Picie gorącej herbaty jogicznej przygotowanej według klasycznej receptury zaleca się szczególnie w okresie jesienno-zimowym dla podniesienia odporności lub zwalczenia już rozwiniętej infekcji. Według Yogi Bhajana napar działa jak najlepszy suplement diety, który pozwala naturalnie utrzymywać organizm w dobrej kondycji. Ostrożnie powinny go jednak pić osoby z wrażliwym żołądkiem.

 

Jeśli tradycyjna jogiczna chai ma dla Ciebie zbyt intensywny smak lub po prostu chcesz urozmaicić herbaciany rytuał, możesz również sięgnąć po łagodniejsze ziołowe herbaty. Ich różne kompozycje oferuje np. marka Pukka.

 

Herbata jogiczna – doświadcz magii herbacianego rytuału

 

Rytuał picia herbaty, pod względem działania, przypomina nieco samą praktykę jogi i medytacji. Zakorzenia bowiem w teraźniejszości. Rozwija uważność. Wyrywa z codziennego pośpiechu, zatrzymując w tu i teraz. Stosowany po ćwiczeniach staje się naturalnym przedłużeniem osiągniętego w nich stanu wyciszenia. Warto więc szczególnie zadbać o odpowiednią oprawę tego momentu.

 

Jeśli chcesz dzięki niemu odnaleźć w sobie jeszcze więcej spokoju i równowagi, usuń rozpraszacze z zasięgu wzroku. Zapal świeczki lub kadzidełka. Włącz relaksacyjną muzykę lub po prostu usiądź w ulubionym miejscu i zanurz się w aromacie herbaty. Pamiętaj też o odpowiednim naczyniu. Ono odgrywa nie mniejszą rolę w herbacianych rytuałach, decydując o smaku napoju i atmosferze całego doświadczenia.

 

Szczególnie warto sięgnąć po kubek lub filiżankę z porcelany kostnej, ponieważ materiał ten wydobywa naturalny i głęboki smak naparu. Do gotowej herbaty sypanej wygodnym rozwiązaniem okaże się duży zaparzacz do herbaty np. z wizerunkiem Buddy lub innym orientalnym motywem. Pomoże Ci zaparzyć indyjską chai tak, jak lubisz, utrzymać jej wysoką temperaturę i jeszcze dłużej rozkoszować się wyśmienitym smakiem napoju. To dobry wybór, jeśli chcesz nadać rytuałowi przytulny charakter. Elegancką oprawę z nutą Orientu stworzysz natomiast za pomocą dzbanka z filiżanką estetycznie ozdobionego mandalą.

 

Nieważne, czy samodzielnie przygotujesz herbatę jogiczną, czy skorzystasz z gotowych kompozycji. Jej regularne picie w połączeniu z codzienną praktyką pomoże Ci jeszcze lepiej zadbać o swoje zdrowie. To odrobina miłości, jaką bez wysiłku możesz sobie podarować, kiedy tylko zechcesz.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel